Åmåls Tennisvecka har genom åren haft många prominenta vinnare av herrsingeln. I år är det 30 år sedan Janne Gunnarsson tog hem T Cup.
– Jag minns att det var ett väldigt bra arrangemang – och att jag slog Magnus Norman, säger Gunnarsson idag.

1994 var ett händelserikt sportår, så också i Åmål. ÅTK fyllde 75 år och Björn Hellberg var prominent gäst under firandet.
Men den som kanske hade störst anledning att fira i Åmål den helgen var storspelaren Janne Gunnarsson som i det närmaste avrundade karriären med att vinna titeln i Åmål, som ingick i Svenska Sommartouren. Detta efter tidigare spelat tio år i världstoppen.
Under 20 års tid kamperade Janne Gunnarsson ihop med Johan Ejeborg på SVT. Här i Wimbledon.– Jag och min fru fick tvillingar i september 1989 och då trappade jag ner. Men jag fortsatte ändå spela till 1994-95, nångång.
Det är 30 år sedan han var i Åmål och en otäck älgolycka för ett par år sedan, som var nära att kosta Janne Gunnarsson livet, gör att minnet emellanåt sviker honom. Men visst minns han Åmål.
– Jag minns att jag bilade upp själv. Det var väldigt fint där och det var ett väldigt bra arrangemang. Och så minns jag att jag slog Magnus Norman.
Norman, som då var en upcoming junior från Filipstad, blev sedermera en världsspelare. Men i Åmål fick han i kvarten känna på övermakten i form av Janne Gunnarsson.
I finalen blev det en tämligen seger för Gunnarsson över Magnus Häger, Lidköping, i raka set.
Janne Gunnarsson tillhörde själv världstoppen under många år. Som bäst var han rankad 25:a i världen – och detta märkligt nog vid tre tillfällen med två års mellanrum, 1985, -87 och -89.
– 1989 var mitt bästa år, då gick jag till semifinal i Australian Open och slog Boris Becker i Globen.
Faktum är att han kanske kunde nått ännu lite högre på världsrankingen – om han inte valt de säkra pengar som spel i Bundesliga med Leverkusen innebar.
– Det kan jag lite ångra idag. Jag valde under alla år Bundesliga som spelas från slutet av juli till början av september. Då missade jag hela den amerikanska utomhussäsongen med US Open och därmed många rankingpoäng.
Efter karriären hoppade Janne Gunnarsson på mediebranschen. Under 20 års tid kamperade han ihop med Johan Ejeborg som tennisexpert på SVT, samtidigt som han hade fast jobb som sportreporter på Radio Kronoberg med fotboll och hockey som specialområden.
– Det blev mycket Öster och Tingsryd…

62-årige Janne Gunnarsson kan än. Under vinterhalvåret driver han en tenniscamp i Spanien.
Idag är Janne Gunnarsson 62 år och jobbar med tennis året runt, som tränare i Växjö TS under sommarhalvåret, men även under resten av året. Under vintern driver han egen tenniscamp i Puerto Ventura i Spanien.
Och han spelar fortfarande i Bundesliga! Seriespel, Herrar 55 i Berlin.